Küçük İşletmelerden Büyük İşletmelere… 

Elektrik Faturanızda Siz Farkında Olmadan Reaktif Veya Kapasitif Ceza Ödüyor Olabilirsiniz…???
Firmamız Kompanzasyon Pano Kurulumu Ve Teknik Servis Hizmeti Vermekte Olup,
Reaktif Ve Kapasitif Cezalara Karşı Sözleşmeli Olarak Ceza Sorumluluğunu Yüklenmektedir.

Kompanzasyon Nedir?

Kompanzasyon: Elektrik enerjisini, şebekede en verimli şekilde kullanmaya yarayan bir sistemdir.

Tüketilen enerjinin akım şiddetlerinin azalıp çoğalmasına göre endüktif ve kapasitif tüketimleri değerlendiren elektronik rölenin emrinde; Pano içinde abonenin gücüne göre seçilmiş olan çeşitli değerlerdeki kondansatörlerin devreye girmesi veya devre dışı edilmesiyle çalışan kompleks bir sistemdir.

Kompanzasyon Neye Yarar?

Teknik olarak; Akım ile gerilim arasındaki faz farkının en ideal olabilecek açıya getirelerek sistemi olumsuz etkileyen reaktif yüklerin sıfıra indergenmesidir.

kompanzasyon panosu
Kompanzasyon Panosu

Kompanzasyon Panosu Nerelerde Kullanılır?

energy-efficiency-154006_1280

 

Elektrik Tarifeleri Yönetmeliği Gereği;

2002 Yılından önce Endüktif ve Kapasitif değerleri Aktife göre, Endüktif sayaç %50, Aktife göre, Kapasitif sayaç %30 olarak; kurulu gücü 15 KW ve yukarı abonelerin faturalarında hesap edilerek tahakkuk yapılıyordu.
Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2002 Yılından itibaren 50 KW’a Kadar kurulu gücü olan abonelerde; Endüktif sayaca %30, Kapasitif sayaca %20 sınırı getirilmiş; Kurulu gücü 50 KW ve yukarı olan Trafolu ve Sanayi tipi Alçak Gerilim abonelerine de Endüktif %20 Kapasitif sayaç aktife göre yazma sınırı %15 tespit edilmiştir.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Kurulu gücü 15 KW’a Kadar olan iş yerlerinde; Aktif tüketimin yanında Endüktif ve Kapasitif Tüketimden muaf tutmaktadır.
Ancak Bakanlık 15KW ‘tan Yukarı 3 Fazlı abonelere kondansatör ile kompanze edilmeyen Endüktif tüketimlerde: Cos 0.80 olduğu için, Aktif sayaç 1 KW Tüketim yaptığında 0.9 KW daha fazla elektrik tükettiğinden; Aktif sayacın 1 KW Trifaze tüketim bedelini 1.9 KW Olarak tahsil ediyordu.

Bunun yanında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı; Kurulu gücü 15 KW ve yukarı olan abonelere 1 KW tüketim yaparken 0.9 KW açığa çıkan kör gücü izole etmek için: Kompanzasyon Panosu yapılmasını ve Aktif Sayacın yanında Endüktifi Ölçen sayaç ve devreye aşırı giren kondansatör gücünü kayıt eden kapasitif sayacı koyarak: Sadece Abonelerin aktif bedel ödemelerini, indüktif ve kapasitif tüketimlerden tasarruf edilmesini istemiştir.

Yapılması istenen Kompanzasyon panoları; Trafoları kurup abonelerin hizmetine sunan bakanlığın ve tüketim yapan abonelerin menfaatinedir.
Şöyle ki: 100 KW Enerji veren bir trafo; Kurulu gücü 20 KW kompanzasyonsuz olan ( 1 KW tüketen 1.9 KW Tükettiği için) Abone 20+18=38 KW Tüketecektir. Kompanzasyonsuz 100 KW gücünde bir trafodan ancak 2.6 Aboneye enerji verilebilecek: Fakat kompanzasyon yapıldığında Cos 1 Yükseleceğinden 20 KW gücü olan 5 Aboneye enerji vermek mümkün olacaktır.
Öyleyse Devlet belli bir güçten yukarı kompanzasyon Zorunluluğu getirerek 5 Aboneye 2 Adet 100 KW Gücünde Trafo yapacağına 1 Trafo yaparak maliyeti %50 Düşürmüş; Abonede 1.9 KW yerine 1 KW bedeli ödeyerek tasarruf sağlamıştır.